Kütahya’da 3 boyutlu yazıcı ile Kranioplasti ameliyatı başarıyla uygulandı

DPÜ Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Üç Boyutlu Yazıcı Teknolojisi kullanılarak bir hastaya bölgesel kafatası nakli yapıldı. Türkiye’de sayılı merkezde uygulanabilen Kranioplasti (Kafatası Şekillendirme) Ameliyatı başarıyla uygulandı.

DPÜ Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği ve İleri Teknoloji Merkezinin (İLTEM)  ortak çalışmasıyla Türkiye’de sadece birkaç merkezde yapılan Kranioplasti (Kafatası Şekillendirme) Ameliyatı Kütahya’da da yapıldı. Hastanenin Beyin Cerrahi Kliniği Anabilimdalı Başkanı  Yrd. Doç. Dr. Hasan Emre Aydın, Yrd. Doç. Dr. İsmail Kaya ile birlikte Dumlupınar Üniversitesi İLTEM Müdürü Prof. Dr. Gürsel Yanık tarafından yapıldı.

Başarıyla gerçekleştirilen ameliyat hakkında açıklamalarda bulunan Beyin Cerrahi Kliniği Anabilimdalı Başkanı  Yrd. Doç. Dr. Aydın  yapılan başarılı çalışmayı şöyle anlattı:
“Kranioplasti, yani kafatası şekillendirme ameliyatı travma, tümör veya benzeri nedenlerle ameliyat edilmiş hastalarda oluşan kemik kusurunu onarmak için uygulanır. Cerrahi işlem hastamızın ihtiyacına göre kimi zaman estetik açıdan kimi zaman ise tıbbi gereklilik nedeniyle yapılmaktadır. Günümüzde manuplasyon ile kranioplasti kitinin kemik kusuru olan sahaya uygun hale getirilmesi ile cerrahi işlem uygulanmaktadır. Dumlupınar Üniversitesi İLTEM (İleri Teknoloji Merkezi) bünyesinde bulunan üç boyutlu yazıcı ünitesinde konusunda deneyimli mühendislerimiz tarafından hastamızdan alınan radyolojik veriler bilgisayar destekli programlar kullanılarak, mevcut kusur tam olarak kapatılacak şekilde kalıp hazırlanmaktadır. Dumlupınar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, D.P.Ü. Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği ve İLTEM ortak çalışmasıyla Türkiye’ de sadece birkaç merkezde yapılan uygulama sayesinde cerrahi süresi oldukça kısalmakta ve hastamıza özel kusuru tam olarak kapatacak ölçülerde kranioplasti ameliyatı yapılmakta, sonuçta hastalarımız şifa ile taburcu edilmektedir.” dedi.

Genel Sekreterliklerinin desteği, sahip oldukları cerrahi donanım, rektörlük ve dekanlıkları tarafından sağlanan teknolojik donanımlar sayesinde Sağlık Uygulama Tebliği’nde A grubu olarak sınıflandırılan büyük ameliyatların kliniklerinde başarılı bir şekilde yapıldığını aktaran Dr. Aydın, “Nöroşirürji Kliniği olarak,  Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Vural, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. İsmail Zehir ve Hastane Yöneticisi Uzm. Dr. Sabahattin Altıntaş’ın destekleri sayesinde ekibimiz ile çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bireyselliğin dışında hastalarımızın tedavi başarısında öneme sahip olan Disiplinler arası çalışmalara olanak sağlayan büyük bir üniversitede de görev yapmanın avantajlarına sahip olduğumuzu düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören de sağlık alanında böyle bir birlikteliğin mutlu ettiğini belirterek şunları söyledi. “Öncelikle hastamıza geçmiş olsun. Bu çalışma hasta için hem estetik yönden, hem de daha sağlıklı açısından önemli. Belki Tıp’a, İLTEM uzak gibi duruyor, fakat cihazlarımız sayesinde birde bakılıyorsunuz bir anda en önemli hale gelebiliyor. Basit bir cihazla bile çok önemli çalışmalar yapılabiliyor. Bundan sonra da daha güzel ve çeşitli çalışmalara devam edeceğiz. Bu tür çalışmalar hem ilimiz için hem de Üniversitemiz için güzel çalışmalar hocalarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu.

59 yaşındaki hasta ise; “Operasyondan sonra normal hayatıma devam ettim. Hekimime güvendim ve hiç üzülmeden hiç bir zorlukla karşılaşmadan bütün işlemler yapıldı. Sağlığıma kavuşmamada emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi