KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KAMPÜS, kÜTAHYA / Türkiye

Tersine Mühendislik ve Eklemeli İmalat Laboratuvarı

Laboratuvarımızın amacı, sahip olduğu ileri tasarım ve imalat teknolojileri ile üniversitelerdeki araştırmacıların akademik faaliyetlerini desteklemenin yanı sıra sanayi kuruluşlarının Ar-Ge faaliyetlerine hizmet vererek yüksek teknoloji tabanlı yeni ürünler geliştirmelerini sağlamaktır.

1. Tersine Mühendislik Laboratuvarı

Laboratuvarımız bünyesinde bulunan Tersine Mühendislik Bölümü, fiziksel olarak var olan bir ürünün üç boyutlu optik tarayıcı ile taranarak bilgisayar ortamında yüzey modellerinin oluşturulmasını ve bu yüzey modeller üzerinde tersine mühendislik yazılımları ile bilgisayar destekli tasarım ve kalite kontrol işlemlerinin yapılmasını sağlar.

Laboratuvar Ekipmanları:
Cihaz Marka/Model: LMI Technologies HDI Advance 3 Boyutlu Optik Tarayıcı 

Bu cihaz ile herhangi bir tasarım verisi bulunmayan fiziksel objelere ait üç boyutlu veriler oluşturularak bilgisayar ortamına aktarılabilmekte ve kısa sürede bilgisayar ortamında parçaya ait yüzey modeli oluş- turulabilmektedir. Optik tarama sonunda çıkan veri (nokta bulutu, stl, obj vb.), tersine mühendislik ve kalite kontrol amacıyla kullanılmaktadır.

Teknik Özellikler:

2.8 mega piksellik çift kamera ile optik (beyaz ışık) tarama, 0.88 sn.’de tarama başına 2.6 milyon nokta renkli tarama kabiliyeti, döner tabla ile 360° otomatik tarama, 45 µm hassasiyet (200 mm diyagonal görüş alanında), ayarlanabilen görüş alanı, (200, 400 ve 600 mm diyogonal)

2. Eklemeli İmalat Laboratuvarı

Eklemeli İmalat Bölümü, bilgisayar destekli tasarım programlarıyla tamamlanmış tasarımların üretilmelerini veya üretimden önce prototiplerinin oluşturularak test edilebilmelerini sağlar. Parça üretiminde en yeni teknolojiler olan katmanlı imalat teknolojileri kullanılır.

Laboratuvar Ekipmanları:
Cihaz Marka/Model
EOS Formiga P110

Polimer parçaların katmanlı imalatı için esnek, düşük maliyetli ve yüksek verimli bir sistemdir. Bu kompakt sistem düşük maliyetli küçük seri imalat, karmaşık geometrilere sahip özel tasarımlar ve hızlı prototipleme uygulamaları için uygundur. Hiçbir takıma ihtiyaç duymadan, sistem direkt olarak CAD veriyi kullanarak maksimum 330 mm. yüksekliğinde polimer parçalar üretebilmektedir.

Teknik Özellikler

Üretim hacmi : 190 x 240 x 320 mm.
Malzeme : Polyamid PA2200 (naylon)
Katman kalınlığı : 0,1 mm.
Teknoloji : SLS (Selective Laser Sintering)

Seramik Renkli Yazıcı
Cihaz Marka/Model: 3D Systems Z Printer 250

Toz ve bağlayıcı içeren katmanlı imalat teknolojisidir. Toz malzeme bir yayıcı ile yapı platformu üzerine ince tabakalar halinde yayılır. Her tabaka yayılımı sonrasında, toz katman üzerindeki arakesit bölgesine bağlayıcı ve seçilen renkler mürekkep başlığından püskürtülür. Bu sayede arakesit bölgesindeki toz katman katılaşır. İnşa platformu aşağı indikçe her katman için toz malzeme yayılır ve renklendirilir. Sonuç olarak tam renkli 3 boyutlu bir model oluşur. ColorJet Printing (CJP), tam renkli konsept modeller, mimari modeller ve demo modelleri için uygundur. İster renkli ister beyaz renkte parçalar elde edilebilir.

Teknik Özellikler:

Üretim Hacmi : 236 x 185 x 127 mm.
Malzeme : Kompozit (kalsiyum sülfat)
Katman Kalınlığı : 0,1 mm.
Renk : 64 renk
Teknoloji : CJP (Color Jet Printing)

Laboratuvarımızda Kullanılan Yazılımlar

Solidworks, Catia V5, SketchUp, Camworks, Geomagic Studio & Control & Design Direct 2014, Flex, Scan 3D, NetFabb Studio, ZPrint/ZEdit, EOS RP Tools

Referanslarımız

Anadolu Motor Üretim ve Pazarlama A.Ş. , Kocaeli
Akıneri Müzik Aletleri Tic. Ltd. Şti., İzmir
Arprom 3D Ölçü Sistemleri Tic. Ltd. Şti., İstanbul
Atasan Metal, Sakarya
Atomik İnşaat, Tavşanlı-Kütahya
Eczacıbaşı, Bozüyük-Bilecik
Hassan Mühendislik, İstanbul
Lav Cam Fabrikası, Kütahya
NKS Kablo/Nursan, Tavşanlı – Kütahya
Repka AŞ Kros Otomotiv, Kütahya
Turkuaz Dental, İzmir
Edis Makine Tic. Ltd. Şti., Kütahya
Kros Otomotiv, Kütahya

GRI TERSINE MUHENDISLIK

Dental Tasarım

Direkt Metal Lazer Sinterizasyon Makinesi

Selektif lazer sinterleme yöntemi ile Co-Cr metal alaşımından dental porselen altyapısı olarak kullanılan metal ve hareketli bölümlü protez iskelet üretimi yapmaktadır. Bu sistemle dental protez üretiminde kullanılan Co-Cr alaşımla, diğer tüm döküm tekniklerinden üstün olarak seri üretime uygun en üst kalitede üretim yapılabilmektedir. Porselen kron metal altyapısı, porselen köprü metal altyapısı, tam metal kron, teleskop kron primeri ve sekonder kron metal altyapısı, metal post ve kor, hareketli bölümlü protez metal iskeleti, tam protez metal ızgarası veya metal plağı, implant üstü kron ve köprü alt yapısı ayrıca diş hekimliği uygulamaları için istenen herhangi bir çeşit Co-Cr metal parça yapımında kullanılmaktadır. Bu cihazla elde edilen ürünlerin üretim sonrası işlemleri için gerekli kumlama cihazı ve metal tavlama işlemi için metal sinterizasyon fırını da bulunmaktadır.

Cihaz Marka/Model: EOS M270